top of page
Zoeken

Weet je nog? Je eerste spreekbeurt...

Bijgewerkt op: 30 okt. 2020

Dat moment waar je destijds je hele ziel en zaligheid in hebt gestopt. Beginnend met de onvergetelijke intro: 'Hoi ik ben...', ook al wist de hele klas al jaren wie je was. Een thuiswedstrijd met kritisch publiek. Aan de voorbereiding lag het niet, want na één Willem Wever aflevering had je een prima fundament om al je klasgenoten te verrijken met jouw kennis. En daar stond je dan, met die kooi, en je cavia.


Verander het woord spreekbeurt nu eens in presentatie en de klasgenoten in klanten of collega's. Precies, nu spreek je waarschijnlijk regelmatig een soortgelijke groep mensen toe. Alleen trek je met een magere voorbereiding en het meebrengen van je huisdier nu geen volle zalen meer. Het gaat tegenwoordig om meerdere vormen van ‘presenteren’ en allemaal met een verschillende impact, zoals een sollicitatiegesprek, een presentatie voor je werk, speechen op een huwelijk, een pitch voor investeerders of gewoon jezelf presenteren in het dagelijks leven. Fysiek en niet te vergeten online.


Die verschillende disciplines vragen om verschillende en steeds betere presentatie-vaardigheden. Want nog los van de inhoud van die ijzersterke boodschap moet je je focussen op: Hoe breng je die over? Wat is de ‘rode draad’? Hoe is je houding? En waar is de passie? Het is in ieder geval belangrijk om te beseffen dat het succes van je presentatie voor 55% wordt bepaald door je lichaamstaal en 38% door je manier van praten. En ja reken maar uit, slechts 7% wordt bepaald door de woorden die je zegt. Tel uit je winst!

We gaan nu die spreekbeurt opnieuw houden. En ons inbeelden om met die passie van vroeger, maar met de kennis van nu je verhaal te vertellen: dan blaas je ongetwijfeld iedereen het klaslokaal uit. Dit was mijn presentatie. Zijn er nog vragen?


 

Acte de Présence helpt jou om op een overtuigende en unieke manier jouw verhaal over te brengen.

141 weergaven0 opmerkingen
bottom of page